SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TERECCÜL BAHSİ

<< 4160 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ أَخْبَرَنَا الْجُرَيْرِيُّ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُرَيْدَةَ أَنَّ رَجُلًا مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَحَلَ إِلَى فَضَالَةَ بْنِ عُبَيْدٍ وَهُوَ بِمِصْرَ فَقَدِمَ عَلَيْهِ فَقَالَ أَمَا إِنِّي لَمْ آتِكَ زَائِرًا وَلَكِنِّي سَمِعْتُ أَنَا وَأَنْتَ حَدِيثًا مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَجَوْتُ أَنْ يَكُونَ عِنْدَكَ مِنْهُ عِلْمٌ قَالَ وَمَا هُوَ قَالَ كَذَا وَكَذَا قَالَ فَمَا لِي أَرَاكَ شَعِثًا وَأَنْتَ أَمِيرُ الْأَرْضِ قَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَنْهَانَا عَنْ كَثِيرٍ مِنْ الْإِرْفَاهِ قَالَ فَمَا لِي لَا أَرَى عَلَيْكَ حِذَاءً قَالَ كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنَا أَنْ نَحْتَفِيَ أَحْيَانًا

 

Abdullah b. Büreyde'den rivayet edildiğine göre;

 

ResûluIIah (s.a.v.)'in ashabından birisi, Mısır'daki Fedâle b.Ubeyd'e gitti, yanına yarıp;

 

"Ben seni ziyarete gelmedim. Ama, ikimiz Resûlullah (s.a.v.)'den bir hadis işitmiştik. Senin, o hadis hakkında bilgin olduğunu umarım'' dedi.Fedâle:

 

O nedir?

 

Şöyle Şöyle

 

Bu ne hal! Sen. bu bölgenin emiri olduğun halde, saçın başın dağınık; Fedâie:   

 

Çünkü Rasûlullah (s.a.v.) bizi, çok süslenmekten nehyetti.

 

Ne o? senin ayakkabın da yok!

 

ResûluIIah bize, zaman zaman yalınayak yürümemizi emrederdi.

 

 

İzah:

Ahmed b. Hanbel VI, 22.

 

Hâdis-te "Çok süslenmek" diye terceme ettiğimiz kelimesi, bâzı nüshalarda âzılarında da şeklindedir. Ahmed b. Hanbel'in müsnedindeki rivayette de denilmiştir.

 

Yine Ahmed  b.  Hanbel'in  Müsnedi'nde,  gelen  sahabî'nin  Fedâle (r.a)'e şarkı söyleyen kişi ile ilgili olduğu ifâde edilmektedir.

 

Hâdis-i şerifte'sık sık saç taramanın nehyedildiği ve arasını yalınayak yürümenin teşvik edildiği görülmektedir.  

 

Saç tarama konusu, bir önceki hadiste ele alınmıştı, burada ilâve ola rak şunu diyebiliriz: "Bu hadis, normal bir şekilde saç taramanın meşru Dİduğuna delâlet etmektedir."

 

Hadiste bir de arasıra yalın ayak yürümenin teşvik edildiği görülmektedir. Bu konu şerhlerde pek açıklanmamıştır, kanaatimizce bunun teşvikindeki hikmet, kişinin aczini ve Allah'a olan ihtiyacını hatırlaması, kibire kapılmaması ve Dünya'ya bağlanmamasını temindir.

 

Aliyyü'l- Kâri, arasıra yalınayak gezmenin, aynı zamanda bir eğitim olduğunu, kişinin mecbur kaldığı zaman yalınayak yürüyebilmesini temine yaradığına dikkati çeker ve "zaman zaman"' ifadesinin bu mânâyı teyid ettiğini söyler.

 

Mahir: 20. yüz-yıl'ın başından bu yana hayatımıza giren elektrik insan vücudundada statik elektrik bulunduğunu bize öğretti. Aslında elektrik hep vardı, ve topraklama denilen olgu insan vücundaki statik (durgun) elektiriğin vücuttan atılmasına ve stress ve daha bilmediğimiz bir çok olumsuz etkiyi gidermektedir.

Nerdeyse tüm ayakkabı ve terlikler yalıtkan malzeme ile üretilmiş sadece hakiki kösele tabanlı ayakkabılar vücuttaki elektiriğin bir bölümünü atmakta. Ara sıra yalın ayak dolaşmanın bu tür bir faydasıda olduğu sabittir ve hadis-i şeriflerin yani Nebi s.a.v.'in sözlerinin Cevamiul kelim yani bir sözle birden fazla anlam ifade etme özelliği olduğunuda göz önünde bulundurarak Hadis-i şerif'in sadece tevazu amaçlı olmadığını düşünmek mümkündür.

 

Ayrıca toprakta yürümenin mantar v.b. deri hastalığına da iyi geldiği bilinmekte.